Hírek

  • 5 hely, amit érdemes bringával bejárnod, ha Zánkán jársz

    5 hely, amit érdemes bringával bejárnod, ha Zánkán jársz

    2016. Szeptember 12.
    Aki nem járt még ősszel bringával a Balaton északi partján, az nem tudja mit hagyott ki. De majd most megtudja. Megmutatjuk azt az öt helyet, ami miatt biztosan beleszeretsz te is Zánkába és környékébe, és a legszívesebben azonnal nekiindulnál egy kétkerekűvel.

    Két keréken minden sokkal izgalmasabb. Megvan a maga romantikája annak, hogy az ember éppen ott és akkor áll meg a kerkékpárjával, amikor és ahol éppen kedve van. Szerencsénkre (és talán a tiétekre is) a Fészek -Étel és Hotel- a Balaton északi partja mellett futó bicikliút egyik csomópontjában van, a zánkai strandtól mintegy 30 méterre. 

    Ennek megfelelően alakítottuk ki a hotelt és az éttermet is, ahol épp egy tucat bringa fér el a direkt biciklisek számára létrehozott tárolónkban. A kerékpárosok pedig előszeretettel pihennek meg nagy és tágas teraszainkon (igen, többes számban, mert rögtön kettő is van). és fogyasztják a mindig gyorsan elkészülő húsos vagy vegetáriunus szendvicsünket, a Zánkai Kétkezest.

    De ez a poszt most nem rólunk szól, hanem sokkal inkább arról, miért érdemes két kerékre pattanni, ha a környékünkön jársz. Ha meg már eleve azzal érkezel, akkor pedig azért lehet érdekes neked az alábbi öt  látnivaló, amit autóval sem rossz megközelíteni, de szerintünk biciklivel az igazi. 

    Hegyestű

    A Hegyestű a Balaton északi partjának egyik szabad szemmel is jól látható látványossága. Amikor először észreveszed a bicikliúton tekerve (vagy esetleg az autóból), a klasszikus kérdés jut eszedbe: ezt így hogy? Na ja, ez nem egy természetes képződmény. A domb tetejének nagyjából a fele hiányzik, mintha a révfülöpi fagyis a fagyiskanállal egy darabot lekanyarított volna belőle. És ezzel nem is állunk olyan messze a valóságtól: az ember alkotta ilyenre a dombtetőt, a bányászatnak köszönheti csúf, de ugyanakkor mégis emlékezetes alakját. Szerencsére a bányászok a csúcs egyik felét meghagyták, ezzel együtt pedig az egyik legpazarabb kilátást a Balatonra, Zánkára és a Káli-medencére.

    Liliomkert Kézműves Piac

    A káptalantóti határában elhelyezkedő termelői piac a tökéletes vasárnapi programok egyike a környéken. Mivel messze földről tucatjával érkeznek az emberek kocsikkal, ezért is célszerű biciklivel megközelíteni az erdőszélen, egy egykori szántóföldön kialakíttt, ágas-bogas romantikus erdei kispiacot. A kerékpárnak ugyanis mindig lesz egy kis hely a bejárat környékén, míg a kocsitól akár nagyobb távolságot is poroszkálhatunk az úton, mire bejutunk a kézműves mustárok, frissen roppanó kenyerek, illatosan gőzölgő sült húsok vagy éppen környékbeli parasztházak eladó ajtajainak, ablakkereteinek furcsán színes egyvelegébe. A piac minden vasárnap tart nyitva 8-14 óra között, egyéb időpontokban arra tekerni csak felesleges időpazarlás.

    Kornyi-tó

    Egy tavat ajánlanak nekem, mikor ott van a Balaton? Hát normálisak ezek? - gondolhatnád. De akkor minden bizonnyal még nem hallottál a Kornyi-tóról. Sebaj. Gyorsan pótoljuk! Ez a Káli-medence legnagyobb tava, 0,5-1 méter "mély" és néha még teljesen ki is szárad. De nem (csak) ezért ajánljuk. Sokkal érdekesebb az, hogy közel 100 madárfaj költő- és fészkelőhelye ez a parányi kis ékszerdoboz. A közelében megpihenni és csak bámulni a nádast egy igazi feltöltődés. Nem mellesleg Jancsó Miklós egyik legkedvesebb filmforgatási helyszínéről is beszélünk. Szóval ha itt vagy, akkor a másik oldalon is van egy tó, amit érdemes közelebbről szemügyre venni. Nem olyan nagy, de legalább olyan szép, mint a nagy tesó.

    A szentbékállai kőtenger

    Ha autóval mész felfedezni a szentbékállai kőtengert, akkor célszerű a temető környékén parkolni és onnan egy jó fél kilométernyit sétálni, amíg a táblákkal gazdagon jelzett helyhez nem érsz. Tehát megint előnyben a bicklisek, akik egészen a természeti csoda tövéig tekerhetnek. Amit látunk, az pedig maga a történelem. Vagyis inkább még valami annál is régebbi dollog. Nem véletlen a név: egykoron ezt a területet a Pannon-tenger lepte el, mára csak hatalmas kövek maradtak a helyén az egykori üledékből. Ezekből a kövekből jó ideig malomköveket vágtak ki a szomszédos falu, Kővágóörs (innen a név) mesteremberei. A szentbékállai kőtengerhez szorosan kapcsolódik az Ingókő megtekintése is, amire ha felállunk, akkor kibillenthető egyensúlyából. Azért csak óvatosan!

    Tihany

    A híres félszigetnél kevés szebb hely van a Balatonon. Nem mellesleg az apátság mellől kínálkozik az egyik legszebb panoráma a tóra, szóval aki még nem látta onnan a tavat, az elég gyorsan vésse fel ezt a bakancslistájára. Mivel autós parkolóhelyet nehéz a közelben találni (ráadásul nem is a legolcsóbbak azok, amik vannak), célszerű a bringás megközelítés. Ha pedig meguntuk a parádés kilátást, akkor ott van még a tihanyi Belső-tó, a levendulások, a hajóállomás mellett pedig a Balaton északi partjának egyik legjobb strandja. Megfizethetetlen az, amikor a gumimatracoddal lebegsz a tóban, és a legnagyobb gondod az, hogy a tihanyi apátság éppen eltakarja a napot.

    Fészek -Étel és Hotel-
    Zánka, Balaton

    Ízzel, lélekkel

Ugrás az oldal tetejére