Hírek

  • Gasztrobloggerek, ha Fészekben járnak, annak vakkóstoló a vége

    Gasztrobloggerek, ha Fészekben járnak, annak vakkóstoló a vége

    2018. Október 04.
    Borhoz értő gasztrobloggerek jártak Fészkünkben és hódoltak a vakkóstolás okozta izgalmaknak. Orr és garat nem maradt illat- és ízmentesen.

    Rendhagyó, ám mostantól hagyományteremtő célzattal útnak indított programra invitáltuk a hazai gasztrobloggereket Magyarország vezető borászatával, a Hilltop Neszméllyel közösen. Pont olyan vakkótolásra szólt a meghívó, mint amilyet a neszmélyi borászatnál is tartanak többször egy évben, csak épp a Balatonnál: saját és más pincészetek borai járják át ilyenkor a szájüreg minden rejtett zugát.


    Két felhősebb, esősebb időszak közti ablakban, verőfényes napsütéses Balaton és Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza köszöntötte a meghívott az újságírókat. Ákos elmondta, egy az egyben megosztják saját kóstolási technikájukat. Persze nem derülhet ki idő előtt, hogy melyik bor rejtőzik a fekete textillel bevont palackokban, annyit azért elárult, hogy a hat kóstolt tétel közül mindhárom fajta bor esetében ott szerepel közöttük egy Hilltop, vagy Kamocsay Prémium bor.
    A kóstolt fajták: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay.

    A meghívott gasztrobloggerek nagyon profin illatoltak, kóstoltak, köptek, visszakóstoltak, így állítva fel a maguk rangsorát, a végeredmény pedig a következő lett:

    Ami még igazán érdekes volt a programban, hogy a vakon kóstolt tételek értékelése során nemcsak az derült ki, ki „lapul” a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a résztvevők megismerhették a kóstolt borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit, vagyis ár-érték arányban – ami az egyik legfőbb meghatározó a fogyasztó számára a vásárlása során – kimagaslóan jó eredménnyel rendelkeznek a neszmélyiek.

    „Nekünk különösen tanulságos volt ez a kóstolás, összegezte az eredményt a vendéglátók nevében Keresztury Éva, a program főszervezője. Hiszen, folytatta, nem saját magunk, a borral folyton foglalkozó szakemberként (és a saját boraink iránt kissé elfogultként) kóstoltunk, hanem az igazi fogyasztó tapasztalatát, döntését kísérhettük figyelemmel, ezért sokkal objektívebb így a kóstolás, mint nálunk, „házon belül”.

    Séfünk, Plangár Sándor és csapata házias ízekben gazdag ebédet készített a kóstolóknak, méltó zárása volt a hangulatos, különleges, és a közeljövőben megismételésre váró, jó borokkal bélelt eseménynek.

    Előétel: Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral

    Leves: Fácán erőleves, fácános betéttel és fürjtojással

    Főétel: Kacsacomb lilakáposztával, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral

    Desszert: Túrós rétes borsodóval

Ugrás az oldal tetejére