Rendhagyó, ám mostantól hagyományteremtő célzattal útnak indított programra invitáltuk a hazai gasztrobloggereket Magyarország vezető borászatával, a Hilltop Neszméllyel közösen. Pont olyan vakkótolásra szólt a meghívó, mint amilyet a neszmélyi borászatnál is tartanak többször egy évben, csak épp a Balatonnál: saját és más pincészetek borai járják át ilyenkor a szájüreg minden rejtett zugát.
Két felhősebb, esősebb időszak közti ablakban, verőfényes napsütéses Balaton és Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza köszöntötte a meghívott az újságírókat. Ákos elmondta, egy az egyben megosztják saját kóstolási technikájukat. Persze nem derülhet ki idő előtt, hogy melyik bor rejtőzik a fekete textillel bevont palackokban, annyit azért elárult, hogy a hat kóstolt tétel közül mindhárom fajta bor esetében ott szerepel közöttük egy Hilltop, vagy Kamocsay Prémium bor.
A kóstolt fajták: Irsai Olivér, fehér cuvée, chardonnay.
A meghívott gasztrobloggerek nagyon profin illatoltak, kóstoltak, köptek, visszakóstoltak, így állítva fel a maguk rangsorát, a végeredmény pedig a következő lett:
- az Irsai esetében az Év Borászának, Szőke Mátyás 2017-es tétele vitte el a pálmát, a Hilltop Irsaija lett a második.
- a kóstolt fehér házasítások közül a legtöbb szavazatot a neszmélyiek 2015-ben készült Ihlet Cuvée tétele kapta, második helyen Gilvesy Bohém Cuvée-je végzett.
- a chardonnay-k esetében az ötödiknek kóstolt és a VinAgora legjobb magyar fajtabor címét elhozó 2016-os Kamocsay Prémium Chardonnay került a dobogó tetejére, második pedig a 2017-es Nyakas Budai Chardonnay lett.
Ami még igazán érdekes volt a programban, hogy a vakon kóstolt tételek értékelése során nemcsak az derült ki, ki „lapul” a fekete posztóval letakart palack mögött, hanem a résztvevők megismerhették a kóstolt borok jelenlegi kiskereskedelmi árát is. E téren toronymagasan verte a Hilltop és Kamocsay Prémium a többit, vagyis ár-érték arányban – ami az egyik legfőbb meghatározó a fogyasztó számára a vásárlása során – kimagaslóan jó eredménnyel rendelkeznek a neszmélyiek.
„Nekünk különösen tanulságos volt ez a kóstolás, összegezte az eredményt a vendéglátók nevében Keresztury Éva, a program főszervezője. Hiszen, folytatta, nem saját magunk, a borral folyton foglalkozó szakemberként (és a saját boraink iránt kissé elfogultként) kóstoltunk, hanem az igazi fogyasztó tapasztalatát, döntését kísérhettük figyelemmel, ezért sokkal objektívebb így a kóstolás, mint nálunk, „házon belül”.
Séfünk, Plangár Sándor és csapata házias ízekben gazdag ebédet készített a kóstolóknak, méltó zárása volt a hangulatos, különleges, és a közeljövőben megismételésre váró, jó borokkal bélelt eseménynek.
Előétel: Kacsamáj vörösboros zselével, lilahagyma lekvárral
Leves: Fácán erőleves, fácános betéttel és fürjtojással
Főétel: Kacsacomb lilakáposztával, szilvás krumplikrokettel és házi fügelekvárral
Desszert: Túrós rétes borsodóval